Premijera predstave ”Fine mrtve djevojke”

 

Ulaz u kazalište

U petak je premijerno prikazana predstava ”Fine mrtve djevojke” u kazalištu Gavella. Predstava je igrala u točno 19.30 sati  a karte su se rasprodale gotovo tjedan dana prije. Nije ni čudo, jer većina kritičara navodi kako je ovo; “Jedna od onih predstava koja će dovući i najveće neljubitelje kazališta u samo kazalište.”

Zagreb, 03.01.2013 - U Gavelli odrzana proba i predstavljanje predstave Fine mrtve djevojke

Predstava je nastala u režiji Dalibora Matanića i  Mate Matišića, prema istoimenom filmu starom deset godina čiji je autor također Matanić. U glavnoj ulozi nalaze se Nataša Janjić i Ivana Roščić koje glume dvije mlade žene u vezi, studentice, koje se odlučuju na useljenje u unajmljeni stan u zgradi pokraj pruge. U njihovoj zgradi nalazi se mnoštvo likova, svaki pojedinačno predstavlja stereotipnu hrvatsku ličnost, primjerice: papučar, prostitutka, žena žrtva obiteljskog nasilja, mamin sin i redikul. Scenarij priče osmišljen je kao privlačna alegorija na račun hrvatskog humora, hrvatstva, hrvatskog naroda općenito.

GavellaDSC_0406

Priča je ovo o ljubavi i zahtjevu da ona bude slobodna. Želja da se na miru voli koja vodi do ponora, kad postajemo uvjereni da ”različitost ugrožava spokoj naših naoko skladnih  života”.

Iako je predstava prožeta apsurdom, elementima groteske, jeftinim humorom stereotipima, kvaliteta njezina sadržaja ne odlazi u granice jeftinog. Matišić upravo te elemente koristi kao obrat u dramu, pa tako nastaje zanimljiv melodramatski zaplet koji briše granice između humora i opasnog. Kako su se neki kritičari predstave složili, takva formula jamči popularnost na razini širokih masa, ali ni zahtijevnija publika ”neće se naći uvrijeđenom”.

DSC_0405

U ostalim ulogama nalazimo: Filipa Šovagovića, Franju Dijaka, Svena Medvešeka, Anu Kvrgić, Živku Anočića, Biserku Ipšu, Darku Milasa, Nelu Kocsis, Janka Rakoša, Nenada Cvetka i Đorđa Kukuljicu.

“Fine mrtve djevojke treba dočekati kao dobrodošao primjerak živog kazališta koje uvažava publiku. Sasvim je izvjesno da Gavella ima novi hit.” (Maja Hrgović, Novi list, 2013.)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s