Ljubi bližnjeg svog

fotografija Večernji list

Danas se u 15 sati ispred zagrebačke katedrale dogodio prosvjed koji je putem facebook društvene mreže prije nekoliko dana organizirao Zagreb Pride. Simbolično nazvan “Ljubi bližnjeg svog”, okupio je oko stotinjak prosvjednika i barem još toliko građana koji su se protivili prosvjedu. Među onima koji su se istom protivili, bili su i pripadnici HVIDRE, kao i mnoštvo ”vjernika” koji su se dramatično molili ispred vrata katedrale držeći sliku Majke Božije.

''Moj rod ne znači isto što i moj spol''

Koliko su ovakve vrste okupljanja u Hrvatskoj ”osjetljive” govori činjenica da je na malenome trgu bilo čak sto interventnih policajaca s 18 vozila koja su okruživala trg. Privedene su samo tri osobe maloljetne dobi, zbog bacanje nedefiniranih predmeta na prosvjednike.

Prosvjed ispred katedraleProsvjed 1

“Želimo poslati poruku ljubavi s onog mjesta s kojega je ta poruka nedostajala zadnjih nekoliko mjeseci. Naime, Katolička crkva zadnjih nekoliko mjeseci vodi izrazito homofobnu i mrziteljsku kampanju protiv LGBT osoba. Ovdje smo da kažemo da se ne bojimo boriti za svoja prava i da će naša ljubav pobijediti svaku mržnju” objasnila je Matea Popov, predstavnica Zagreb Pridea.

”Nemojte nasjedati na provokacije, danas budite hrabri, ponosni i glasni. Svi će vas čuti danas na trgu” glasno je hrabrio sve Gordan Duhaček, organizator prosvjeda.

Policija čuva prosvjednike

Iako je prosvjed prošao mirno, po broju mrzitelja i njihovoj dobi dalo bi se zaključiti kako Hrvatska ima još dalek put ispred sebe, kad su u pitanju zakoni o ljudskim pravima i građanskoj snošljivosti, ali i demokraciji općenito. Primjerice, pogrdni izrazi i riječi koje su dolazile od naizgled profinjenih zagrebačkih gospođa i gospode (u već podmakloj dobi), šokirao bi svakoga. Prosvjednici nisu nikoga vrijeđali, pozivali su na zajedničku ljubav i toleranciju, koju su i dokazali putem nekoliko javnih pusa koje su razdijelili ispred trga.

Grad u kojem se već deset godina organizira jedan festival kao što je Human Rights Film Festival, grad za koji znaju reći da je ”liberalniji” od svih gradova u Hrvatskoj, ipak je razočarao.

Živi, i pusti druge da žive. Tako jednostavno.

Advertisements

2 thoughts on “Ljubi bližnjeg svog

  1. Osjetljiva tema o kojoj je nemoguće govoriti objektivno. Najbliže objektivnosti je to da ti ljudi postoje u našem društvu, da su naši sugrađani i jednako vrijedni poštovanja kao i heteroseksualni pripadnici društva. Teza o tome da je takav odnos neprirodan je bezveze, jer i homoseksualci i homoseksualnost kao takva je dio prirode, jer da nije ne bi ni postojala. O odabiru lokacije za prosvjed dalo bi se raspravljati.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s