Otvorenje izložbe arhitektonske ostavštvine Josipa Seissela

Josip Seissel - fotografija Virtualni muzej avangarde

Josip Seissel rodio se 1904. godine u Krapini. Hrvatski je arhitekt, urbanist, nadrealist, slikar te jedan od začetnika hrvatske avangarde. Većinu svog života proveo je radeći kao profesor i pedagog na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu. Poznat pod pseudonimom ”Jo Klek”, kojim je redovno potpisivao svoje tekstove u časopisu Zenit (koji se bavio avangardnom kulturom), također je bio uspješan dramaturg, umjetnik i grafički dizajner. Smatra se začetnikom hrvatskog nadrealizma, konstruktivizma, upravo je on prvi na ovim prostorima koristio riječ ”avangarda”. Autor je prve apstraktne slike ”Pafama” u ovom dijelu Europe. 1969. godine primio je nagradu Vladimir Nazor za životno postignuće u arhitekturi. Umro je u Zagrebu 1987. godine.

Fotografija MSU Otvorenje izložbe 2

Muzej za suvremenu umjetnost desetog siječnja otvorio je izložbu pod nazivom ”Josip Seissel: Iz arhitektonske ostavštvine”. Po prvi je puta tako javnosti predstavljeno najvažnije stvaralavštvo ovog velikog hrvatskog arhitekta, koje je prikupljano od njegovih dvadesetih godina pa sve do smrti. Upravo je Josipova supruga Silvana Seissel darovala cijelu zbirku njegovih djela gradu Zagrebu još 1993. godine. Tako je Muzej za suvremenu umjetnost deset godina poslije objedinio cjelokupni opus onog najvrednijeg.

Arhitektonsko- urbanistička rješenja Seissel Josip 2Arhitektonsko- urbanistička rješenja Seissel Josip 1

Izložba je podijeljena na dva dijela, a onaj prvi, likovni dio, već je prikazan javnosti i to na izložbi u zagrebačkom domu HDLU-a. Drugi dio, koji je donekle manji, čine arhitektonsko- urbanistička rješenja koja su nastajala kroz zadnjih pedeset godina.

TALENT SKRIVEN OD JAVNOSTI

Opus izložbe većinom se sastoji od skica, tehničkih crteža i nacrta te iako njihov broj nije velik, kustosica Ivana Kancir se potrudila izabrati ono ”najplodnije”, kako bi javnosti prikazala vrijednost i arhitektonsko postignuće ovog grafičkog majstora.

Doista je tužno da su ona javnosti prezentirana tek sada, uzmemo li u obzir da je Seissel  djelovao od 1920. pa do same smrti 1987. godine.

Elektronski prikaz izložbe

”ČOVJEK OD RJEŠENJA”

Josip Seissel volio je onaj dio svog posla u kojemu je konstruktivno pronalazio rješenja za razna urbanistička pitanja. Tako je i manje poznato da je realizirao; Spomen park Dotrščinu u Zagrebu, Pionirski grad u Zagrebu, Sveučilišni grad u Dubravi, groblje u Novom Sadu, grad Čakovec i još mnoge druge.

Josip Seissel- Spomen park Dotorščina u Zagrebu, 1964. godina

“Najveću tematsku cjelinu Donacije predstavlja memorijalni kompleks Spomen-područje Dotršćina u Zagrebu (1963-64), a od nekoliko predviđenih prostornih cjelina izvedena je samo Dolina grobova sa sporednim ulazom.” (Ivana Kancir, 2013. godine)

Seissel je utjecao na puno generacija budućih arhitekata kroz svoje vrijeme te je poznat kao izniman pedagog. Ipak, njegova pedagoška djela i radove nećemo imati prilike vidjeti na ovoj memorijalnoj izložbi, koja traje do 27. siječnja ove godine.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s