Studentski izlet u Laubu

Ulaz u Laubu

Desetog prosinca, točnije u ponedjeljak u 19 sati, održana je još jedna terenska nastava na kolegiju Interkulturalna komunikacija i medijacija. Za drugi studenstki susret, profesor Sanjin Dragojević odabrao je nešto vedriju lokaciju (iako,nakon glavnog gradskog groblja, koja lokacija nije vedrija).

LAUBA naslovna 1     Lovro Artuković- Ari u trash kostimuUnutar Laube 1 Unutar Laube 2 Zlatan Vehabović- Odlazak

“Posve osobna riječ za posve osoban prostor” pobliže bi objasnila ime ovog mjesta. Njen tvorac tvrtka Filip Trade u njenom je prostoru objednila sve svoje poslovne i umjetničke aktivnosti (Zbirka Filip Trade). Lauba se nalazi na zagrebačkom Vrbovcu, a njen izgled kružnog drvoreda sa središnjom crnom kućom daje joj u najmanju ruku zanimljiv izgled. Kuća s misijom u stalnoj je potrazi za mladim umjetničkim nadama, traži nove oblike umjetničkih izraza kod hrvatskih vizualnih umjetnika, bilo da se radi o amaterima ili već o afirmiranim umjetnicima. Lauba također ugošćava i internacionalne kulturne krugove ljudi, ali njena je prvenstvena zadaća podizanje svijesti o modernoj i suvremenoj hrvatskoj umjetnosti.

Unutarnji ulaz u Laubu  111 222

Lauba priča svoju priču o suvremenoj umjetnosti, “mjesto doživljaja, učenja, zabave i društvene interakcije”, očaralo je i studente novinarstva na ovom susretu. Lauba svako tri mjeseca mijenja svoje izložbe, a ovaj tjedan bili smo u mogućnosti  vidjeti i neka od ovih djela;

LOVRO ARTUKOVIĆ-”POTPISIVANJE DEKLARACIJE O PRIPAJANJU ZAPADNE HERCEGOVINE I POPOVA POLJA REPUBLICI HRVATSKOJ”

Lovro Artuković portret

Ulje na platnu, nastalo 2008. godine. Umjetnik se htio poigrati s uobičajenom predodžbom o slikarstvu kao elitističkoj disciplini, namijenjenoj eliti, koju je elita uvijek koristila u prezentiranju svoga statusa. Ovaj ”dvorski ” portret prikazuje njegove prijatelje tzv. obične ljude. Ovo je jedan humorističan i neuobičajan prikaz u mediju slikarstva našeg vremena.

NIKA RADIĆ- ”RUKE”

Nika Radić - Ruke

RUKE

Umjetnica  koja se godinama bavi ljudskom komunikacijom, ovim je umjetničkim prikazom stvorila jasnu situaciju ”raspričanih ruku, koja nam otvara novu dimenziju interpretiranja početnog impulsa druge osobe tj. nas samih. Žive ruke izviruju iz mrtvih zidova noseći raskošne svijećnjake i otvarajući vrata začaranog dvorca u filmu “Ljepotica i zvijer”, Jeana Cocteaua, iz 1946. godine. Umjetnica upravo ovaj dio fantastične scenografije prepoznaje kao oblik vlastitog propitivanja formi ljudkse komunikacije.

IVAN KOŽARIĆ- ”OBLIK PROSTORA 20”

Volonterka prikazuje djelo Ivana Kožarića

Umjetnik je zaokupljen idejom pretvaranja šupljine i prazna prostora u njezinu suprotnost tako da će ih popuniti punim volumenima trodimenzionalnih skulptura, u periodu 1962. -1969.nastaje i  ovaj ciklus skulptura – ”Oblici prostora”.

VIKTOR POPOVIĆ- ”OLOVNA ZAVJESA”

VIKTOR POPOVIĆ- OLOVNA ZAVJESA

Splitski umjetnik kojeg fasciniraju umjetničke kompozicije od olova.  Olovna zavjesa dio je opusa “Bez naziva” u kojem je odjevne predmete izradio kao skulpture od tankog olovnog lima i smjestio u staklene police. Ova skulptura želi pokazati kako zastor nije uvijek obična tkanina koja štiti od prejaka svjetla, već može biti i komad olova koji se nabire i skuplja, baš kao i tkanina, ali uvijek ostaje olovom.

ZLATAN VEHABOVIĆ- ”ODJEDNOM MI NEDOSTAJU SVI”

ZLATAN VEHABOVIĆ- ODJEDNOM MI NEDOSTAJU SVI I PROF. DRAGOJEVIĆ

Umjetnik je ime rada posudio od istoimenog albuma teksaškog benda ”Explosions in the Sky”. U vrijeme stvaranja ovog portreta, bio je depresivan i otuđen od svega. Na slici je prikazan sam autor u nekom prirodoslovnom muzeju pored mrtvih bića: kostura mamuta, majmuna, jelenje glave itd. U cijeloj priči važan je autor i način na koji iskazuje svoje osjećaje u danom trenutku, one osjećaje koje osjećamo kad smo usamljeni i otuđeni od svijeta. Onda kad tražimo svoj smisao.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s